Dürtü, organizmanın uyarılmış bir durumudur. Dürtüsellik bir çok günlük olayda karşımıza çıkar. Dürtüselliği olan çocuklar yerinde durmakta epey zorlanırlar. Fazlasıyla harekete ihtiyaç duyarlar. Genellikle düşünmeden davranırlar. Çevreleri tarafından genellikle asi, sabırsız, tedbirsiz, olarak tanımlanırlar. Tehlike algıları oldukça zayıftır. Bu nedenle güvenli olup olmadığını düşünmeksizin her an da aktif şekilde rol almaya çalışırlar. Durmadan hareket ederler. Durması odaklanması gereken etkinliklerde sorun yaşarlar. Özellikle sınıf ortamında, silgiyi düşürme, oturdukları sandalyeyi sarsma gibi hareket etmek için sebepler oluşturabilirler.
Çocuklardaki sosyal ilişkileri bozan en önemli sebeplerden biri dürtüsellik problemidir. İletişim kurmada zayıflıklar görülebilir. Kendilerine soru yönelttiğinizde siz daha soruyu tamamlamadan cevap vermek isteyebilirler. Çünkü dinlemekte zorluk çeker, konuşmaları böler ve kendi düşündüklerini direk söylemek isterler. İsteklerini erteleyemez sabırsız davranırlar. Dürtüsellik dehb ve otizm gibi tanı guruplarında da karşımıza çıkabilmektedir.
Aileler çocuklarındaki dürtü sorununu asilik olarak düşünüp, keskin kurallar koyma yoluna giderler. Bu çocuklarda kural koyma tedavinin bir parçasıdır ancak aynı zamanda aşırı sert olmakta çocuklardaki davranış sorunlarının çoğalmasına neden olacaktır.
Bu sebeple aile bireylerinin bir uzmandan yardım alarak bir yol çizmeleri en doğrusudur.