Kocaeli Duyu Bütünleme

Bobath Terapisi

Bobath terapisi, vücuttaki tonusu düzenlemeye yönelik pozisyonlardan, bireyin aktif hareketini amaçlayan tekniklerden oluşan ve yeni doğan döneminden sonra fizyoterapi yaklaşımlarının temelini oluşturan bir yöntemdir. İlk kez  1940’lı yıllarda Berta ve Karel Bobath tarafından kullanılan bu yönteme pediatrik rehabilitasyon alanında çalışan pek çok terapist katkıda bulunmuştur. Yüksek bilimselliğe sahip olan bu yöntemin, özellikle serebral Palsi’li çocuklar olmak üzere doğuştan hareket, duyu, motor fonksiyon bozukluğu gibi farklı tablolara sahip bebek ve çocuklarda kullanımı yaygındır.

Bobath terapisi, değerlendirilen her çocuğa özel olarak planlanır. Çocuğa ayağa kalkma , yürüme gibi bir hareketi öğretmek yerine; çocuğun bu hareketi yapamama sebebini bulmaya önem verilir.Bobath topu, bobath tutuşu ,bobath prensipleri gibi ifadeleri bu yaklaşımın içinde sık sık duyarız.  Bunun için de çocuk Bobath eğitimi almış bir bobath terapisti  tarafından çok iyi gözlemlenmelidir.

Değerlendirme sonrası uygulanan terapide amaç; çocuğun onun gelişimine uygun oyunlara aktif katılımını sağlamak , özgüvenini artırarak ve  günlük hayattaki fonksiyonelliğini arttırmaktır. Bireysel terapi ile okul ve evdeki  modifikasyonların; aktivitelerin bir arada sürdürülmesi terapideki başarı oranını arttırır.