Bu teori ve tanımı Dr. Anna Jean Ayres (ergoterapist, psikolog ve araştırmacı) tarafından ilk kez 1972 yılında ortaya konulmuştur.
Dr.Ayres Kaliforniya’da 60’lı yıllarda bedensel farklılıkların öğrenme ile olan ilişkisiyle alakalı çalışmaya başlamış, bu teoriyi akademik ve klinik çalışmalarıyla ortaya koymuştur.
-DUYULARDAN GELEN MESAJLAR –
Duyulardan gelen mesajlar bedenimiz tarafından işlemlenir. Adaptif yanıtlar ile karşılanır.
Adaptif yanıtlar yaşamda kolayca yer almamızı ortama ve bireylere uyum sağlamamızı ancak en önemlisi regüle olmayı ve regülasyonu sürdürmeyi sağlar.
-DUYUSAL İŞLEMLEME VE ÖĞRENME-
Öğrenmek kendi deneyimlerimizle birlikte hareketlerimizin ve çevreden alınan duyusal uyaranların, işlenmesine bağlıdır ve bu sayede davranışlarımızı planlar ve organize ederiz. Amaca uygun hareketlerin ve adaptif yanıtların hepsi bu işlemleme süreci ile ilgilidir. Uyaranları işlemek konusunda zorluklar olduğunda öğrenme doğrudan etkilenir.
DUYUSAL BÜTÜNLEME NASIL BAŞLIYOR ?
Anne karnında;
Bebek anne karnındayken annenin hareketlerini algılamaya başlar ve böylece ilk bilgiler ulaşır.
-Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?-
-Duyusal Modülasyon Problemleri
-Duyusal Ayırt Etme Problemleri
-Praksi Problemleri
-Duyusal Modülasyon Problemleri-
Duyusal Modülasyon: gelen uyaranlara verilen yanıtların şeklini ve yoğunluğunu planlama becerisidir.
1)Hipersensetive: Diğerlerinin normal bir şekilde karşıladığı uyaranın şiddetinin rahatsız edici olmasıdır. Uyarandan uzaklaşır.
2) Hiposensitive: Diğerlerinin algıladıkları şiddette uyaranın yeterli olmaması. Daha çok uyaran almak ve bu uyaranı hissetmekten hoşlanırlar.
3)Uyaran anlayışı olanlar: Sinir sistemi yoğun uyaran aramaktadır ve uyaranı organize etmekte zorluk çeker.
-Duyusal Ayırt Etme –
Duyuları ile algıladıkları bilgiyi nasıl yorumladıkları ile ilgilidir. Gelen bilgiyi atrıntılı hale getirip filtre etmek mümkün olur.
-Praksi-
Herhangi bir düşünceye sahip olmak ve gerçekleşmesi için gereken eylemleri planlayıp sıraya koymak ve uygulayabilmek için gereken basamakları sıra ile tamamlamaktadır. Eğer plan işlemezse değişiklik yapabilmektir.
Günlük yaşamda hemen her aktivite Praksi gerektirir.
Çocukta duyu bütünleme bozukluğu belirtileri gözlemlenmesi durumunda Duyu bütünleme terapisi alanında eğitim almış bir terapist tarafından değerlendirilmesi ve terapi sürecinin planlanması gerekir.