Yeme bozukluğu çocuğun yaşına uygun olmayan yeme alışkanlıkları gösterdiği, beslenme sürecinde etkilenimin olduğu, beraberinde psikolojik ve sosyal sorunları da getiren bir durumdur. Bu durum 2 haftadan fazla sürüyorsa eğer yeme bozukluğu şeklinde isimlendirilir.
Yeme bozukluğu türleri 4 başlık altında ele alınabilir.
- Oral-motor yeme bozukluğu: Yeme bozukluğu belirtilerinden bir tanesi de çiğneme becerisinin olmaması ya da olduğu halde bu beceriyi çocuğun uygun hızda gerçekleştiremediğidir. Biz bunu çoğunlukla çiğnerken çok çabuk yorulma, yorulunca da ağzında besin biriktirme şeklinde gözlemleyebiliyoruz. Bu yeme bozukluğu belirtisi besini ağız içinde lokma haline getirme aşamalarında zorluk olarak da gözlemlenebilir. Oral-motor becerilerin değerlendirilmesi gerekir.
- Duyusal yeme bozukluğu: Yemek yeme bütün duyusal sistemleri senkronize kullandığımız bir süreçtir. Duyusal zorluklar yine yeme bozukluğu belirtilerinden bir tanesidir. Bu durumda çocuğun duyusal zorluklarını iyice anlamak büyük önem taşır. Duyusal işlemlemeyi gerçekleştirmek yeme bozukluğu sürecini olumlu yönde etkiler.
- Davranışsal yeme bozukluğu: “Okulda yiyor ama benim yanımda asla yemiyor.”, “Sadece benden yiyor, asla başkasından yemez, kendisi de yemez.” gibi soruların cevabı olan yeme bozukluğu belirtisidir. Çocuk bir besini tüketebiliyor diyebilmemiz için her koşulda ve herkesin yanında tüketebilmesi gerekir. Okulda yiyor ama annenin yanında yemiyorsa, annenin yanında yiyor ama asla okulda yemiyorsa tabi ki ayrıntılı değerlendirme yaptıktan sonra bunun davranışsal yeme bozukluğu başlığının altına girdiğini söyleyebiliriz.
- Sınırlı beslenme alışkanlığı: Bizler çocuğumuzun her besin gurubundan yeterli miktarda tüketmesini isteriz. Sadece karbonhidrat tüketmek (ekmek ve türevleri gibi) , sadece protein gurubu tüketmek(köfte gibi), sadece yağ gurubu tüketmek(ceviz, fındık gibi) ya da bunlardan bazılarını sabit olarak tüketmek bu başlık altına giren yeme bozukluğu belirtilerindendir.
Yeme bozukluğunun üstesinden gelmek mümkündür, imkansız değidir. Ama gerçekten yeme bozukluğunun üstesinden gelmek istiyorsak öncelikle yeme bozukluğu olan çocuğa yaklaşım tarzımıza dikkat etmemiz gerekir. Bu yaklaşım tarzı onun hangi alanlarda zorlandığını anlamayı ve bu alanlara doğru müdahaleyi yapabilmeyi içerir.
Yeme bozukluğunun üstesinden gelmek için çocuğun zorlandığı alanları belirledikten sonra süreçte sabırlı ve istikrarlı olmak gerekir. Ancak bu şekilde yeme bozukluğunun üstesinden gelmek mümkün olur.